Categorie archieven: One Touch Balance

Verlatingsangst

Heeft jouw hond last van verlatingsangst?

Verlatingsangst, ik hoor het regelmatig in mijn praktijk, maar ik zie het ook in mijn hondenpension. Het probleem van verlatingsangst is veelzijdig, elke hond  voert een strijd met zijn of haar eigen unieke  reeks onzekerheden, angsten en emoties. Deze hebben uiteindelijk allemaal invloed op het vermogen om alleen te kunnen zijn of juist niet.
Je kunt er met trainingsmethodes mee aan de slag, maar wellicht begrijp je na het lezen van dit artikel dat dit nooit voldoende is. Dat er ook op een ander niveau aan gewerkt moet worden, namelijk op energetische niveau en zelfs op menselijk niveau.

Puppietijd en gevoel van veiligheid
De eerste 1-20 weken zijn erg belangrijk voor de emotionele ontwikkeling van de hond. In de eerste helft van deze periode is de pup vooral bij zijn moeder en nestgenoten en wordt daarom grotendeels beïnvloed door hun relaties onderling. In de tweede helft van deze periode is de pup bij de nieuwe eigenaar en wordt de emotionele ontwikkeling door zijn menselijke verzorgers beïnvloed.
In deze periode kan een kernwond ontstaan, een negatieve overtuiging die het leven van de pup zal gaan beïnvloeden. De essentie van deze emotionele kernwond is het gebrek aan specifieke behoeftes zoals veiligheid en zekerheid. Deze behoeftes heeft een pup nodig om emotionele veerkracht te ontwikkelen.
Wanneer een pup een gevoel van veiligheid heeft gemist in deze eerste weken, dan neemt hij dit gevoel mee naar zijn volwassenheid, een gevoel van angst om te falen, het niet goed te doen.

In deze zogenaamde socialiseringsfase van de hond is het zeer belangrijk dat de hond ook leert zelfstandig te opereren, niet altijd afhankelijk te zijn van zijn verzorger. Want ook dan kan een gevoel van onveiligheid ontstaan en de behoefte aan de continue aanwezigheid van de menselijke verzorger. De hond heeft ook zekerheid nodig, vanuit zichzelf.

Zwaan Kleef Aan
De hond met verlatingsangst is bang om dingen fout te doen, om verkeerde beslissingen te nemen en voelt zich snel niet goed genoeg en ontmoedigd. De hond zal een te kort hebben aan zelfwaardering, veiligheid, zekerheid en onafhankelijkheid en dit zal hem leiden naar een externe bron die hem dit wel kan geven: jij.

Na verloop van tijd zal je hond gaan vertrouwen  op jouw fysieke aanwezigheid als middel om erkenning te krijgen, ter compensatie van het  gebrek aan het gevoel van veiligheid en zekerheid  in zichzelf.

Je zult merken dat je hond je overal volgt  in en rond je huis, vooruitlopend op elke stap die je maakt. Dit kan al lopend zijn, maar ook met zijn ogen. Je hond is vooral op zoek naar interactie met jou, verbaal of lichamelijk. Hij wil aangeraakt worden, zelfs tijdens zijn slaap. Om dit te bereiken zal de hond om je aandacht vragen, inclusief blaffen of zeuren. In extreme gevallen heeft je hond  het gevoel niet te bestaan behalve als hij door jou wordt erkend door bijvoorbeeld aanrakingen of praten.

Deze behoefte aan externe erkenning van hun mens  betekent dat het uiterst moeilijk voor je hond is om te dealen met plotseling alleen zijn als er geen interactie of ‘touchpoints’ op dat moment mogelijk zijn. Alle gevoel van eigenwaarde, veiligheid en  zekerheid is verdwenen. Het resultaat is  extreme angst. Alleen zijn triggert  zijn gevoelens van onveiligheid, hij verliest alle gevoel van eigenwaarde en verliest de controle over  de omstandigheden.

Alleen op de wereld
Verlatingsangst is dan ook bijna niet op te lossen als je het uitsluitend ziet als een gedragsprobleem zonder ook de kernwond te helen. Het gevoel van zekerheid en veiligheid is je belangrijkste basisbehoefte. Dat moet goed zijn. Je kunt niet van je hond verwachten dat hij emotioneel veerkrachtig is als hij alleen gelaten wordt, als hij dit ook niet is als je wel thuis bent.  Verlatingsangst doet zich dus niet alleen voor  als je hond alleen gelaten wordt.

Verlatingsangst is een constant gevoel van je afgescheiden voelen van jezelf. Als jij er bent, dan heeft je hond je nodig ter bevestiging en erkenning. Als je er niet bent ook.
Ik hoor heel vaak dat een hond thuis super relaxt is, maar wel zwaan-kleef-aan en constant tegen de verzorger aan willen liggen of aangeraakt wil worden. Daarnaast ook snel blaffen, maar daar kom ik later op terug.

Teveel nadenken
Nog een gemeenschappelijke factor bij honden die last hebben van verlatingsangst: het zijn chronische overdenkers! Het proces van overdenken is wetenschappers nog niet volledig duidelijk. Maar waarschijnlijk worden de delen van de hersenen geactiveerd die ook betrokken zijn bij angst. Een overdenker steekt te veel tijd in het nadenken over of analyseren van iets op een manier die eerder schadelijk dan nuttig is.
In plaats van een gecentreerde en  evenwichtige energie,  beweegt hun energetisch veld  (en stuitert soms!)  van links naar rechts, waardoor in wezen een cirkelende energiekolk ontstaat.

Wat betekent dit?
Dit betekent  dat je hond cirkelende gedachten ervaart. Hij zal alles overdenken en de angst zal escaleren omdat deze vastloopt in een cyclisch patroon van snelle gedachten,  terwijl hij tegelijkertijd een intense emotie voelt die nooit een punt bereikt. Het gaat maar door en door.
Op dit punt stopt zijn limbisch systeem met communiceren met de frontale  cortex (die gaat over rationeel denken) en dan is hij ook niet meer in staat gedragspatronen te herkennen welke relevant zijn voor de situatie waarin hij zich bevindt. Hij kan zich bijvoorbeeld niet meer herinneren dat je altijd terugkomt en dat hij veilig is geweest bij eerdere gelegenheden.
Het is belangrijk te weten dat je hond rondcirkelende  gedachten en escalerende emoties  heeft en het voor hem bijna onmogelijk maakt rationeel te reageren. Zelfs als je hem verteld dat je weer terugkomt.
Heb je de tekenen van je  hond al eens opgemerkt, ook als jij bij hem thuis bent?

Verandering: no way!
Gezien de angsten en onzekerheden zoals hierboven  genoemd, is het weinig verrassend  te begrijpen dat honden met verlatingsangst niet van verandering houden.
Angstige honden zijn bang voor onvoorspelbaarheid  en bij gebrek aan veerkracht, gebrek aan zelfvertrouwen en zich onveilig voelen, proberen zij hun omgeving onder controle te houden. Zij controleren  hun interacties met anderen en  ze controleren de toegang tot  hulpbronnen. Wanneer jij weg bent, zijn de dingen plotseling niet meer goed  te controleren, wat leidt tot een piek in angst.

Honden die last hebben van verlatingsangst (en angst in het algemeen), hebben moeite met het reguleren van hun emoties.  Dit betekent dat ze er lang over doen om tot rust te komen als ze gestrest of overprikkeld zijn.
Als je hond angstig is, is het je dan ook opgevallen dat hij snel overprikkeld raakt in sommige situaties?  Snel blaft als de voordeurbel gaat? Blaft naar honden die het huis passeren? Deze overprikkelbaarheid  is vaak een teken van nerveuze spanning, wat weer synoniem is  aan een onvermogen om emoties te reguleren.

Healing Touch for Animals
Door gebruik te maken van energetische technieken van Healing Touch For Animals kan het vermogen van een hond om emoties beter te reguleren enorm toenemen.  De hond stapt soepel over van de ene naar de andere emotie. Van angst naar vrij van angst. Hoewel het normaal is om verschillende niveaus van angst  te ervaren in het leven, door het cerebellum in balans te brengen zal je hond sneller herstellen van emotionele drama’s en sneller weer een emotionele evenwicht bereiken.

Onbalans in het energiesysteem
Honden die last hebben van verlatingsangst  hebben een  energetische onbalans. In bijna alle gevallen kan een energetische blokkade of uitgeputte energiestroom  worden gevonden rond de eerste 3 chakra’s: het basis (root) chakra, sacraal chakra en solar plexus chakra (zonnevlecht).
Het rootchakra (basis chakra) staat voor veiligheid en je goed voelen.
Het sacraal chakra gaat o.a. over welzijn.
De Solar Plexus is het centrum van daadkracht.

Het basischakra zal vaak het  meest getroffen zijn, met de volgende  chakra-associaties die horen bij honden met verlatingsangst:

  • Vereist de fysieke aanwezigheid van het gezin om veilig te zijn.
  • Zelfidentiteit is sterk verbonden met de  familie groep (zie ik ook wel eens bij fokkers, de hond voelt zich veilig in de groep honden, maar zonder de groep heerst er angst).
  • Het onvermogen om gepaste afstand te houden, d.w.z. te gehecht zijn aan hun mens.
  • Gebrek aan zelfvertrouwen.
  • Gebrek aan veiligheid en verbinding in  de fysieke wereld.
  • Frequente angst.
  • Vereist stabiliteit in het leven vanwege onvermogen  emotioneel goed te reguleren.
  • Niet zich goed kunnen aanpassen aan veranderingen.

De energie van de zonnevlecht is ook vaak uitgeput, met de volgende problemen als gevolg:

  • Het onvermogen om met een emotionele crisis om te gaan.
  • Gebrek aan persoonlijke kracht en
  • Gebrek aan eigenwaarde.
  • Angst voor afwijzing

Zoals je ziet, zijn de problemen veroorzaakt door  de chakra-blokkades een weerspiegeling van  de emotionele  gedragingen  waar dit artikel mee begon.

Het corrigeren van de energiestroom door  het hele lichaam, inclusief de chakra’s, is daarom essentieel  bij het oplossen van verlatingsangst.

Lichamelijke stress
We hebben de emotionele en  energetische uitdagingen van een hond  die worstelt met verlatingsangst, maar  er zijn ook fysieke spanningen  die geassocieerd worden met deze specifieke vorm van angst.

Spijsverteringsproblemen
Angst beïnvloedt het spijsverteringsstelsel  op vele manieren, inclusief de peristaltische  functie van de darmen, die  invloed heeft op de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen. De uitputting van energie rond de  solar plexus chakra, beïnvloedt de stroom van levensenergie naar het spijsverteringsstelsel.  Dit  manifesteert zich als lichamelijke ziekte en onbalans in het hele lichaamssysteem als geheel. Denk hierbij aan diarree, maar ook huidproblemen.

Veel emotionele stress heeft ook  invloed op het vermogen van het lichaam om te ‘rusten en’  verteren’.
Het is heel gebruikelijk dat deze honden lijden  aan voedselallergieën en voedselintoleranties. Met ruim 70% van de  immuuncellen in de darmen, is het wellicht eenvoudig te begrijpen hoe allergieën en  auto-immuunziekten worden beïnvloed door angst en stress.

De menselijke verzorger
De beste manier om verlatingsangst te genezen is een holistische aanpak.
Dit betekent kijken naar het hele plaatje en alles identificeren  dat een bijdrage levert aan de angst, inclusief jezelf.

Dit kan een ongemakkelijk en soms confronterend onderdeel zijn van het proces, maar dit geeft ook duidelijkheid en er volgt een beter begrip voor je hond.

Er zijn twee aspecten van jouw  betrokkenheid bij deze kwestie die moeten  worden onderzocht bij het oplossen van de verlatingsangst bij je hond.

  1. Ten eerste zal je hond je spiegelen en jouw emoties nauwlettend in de gaten houden. Dit heet emotionele besmetting, wat in wezen betekent dat emoties besmettelijk kunnen zijn: dat de emoties van de één, de emoties van de ander raken. Ik weet zeker dat je dit wel eens hebt ervaren, bijvoorbeeld als je in een ruimte bent waar mensen boos en geïrriteerd zijn, jij dat ook werd.  Hun emoties worden over je heen gesmeerd!

Op een vergelijkbare manier zal je hond jouw stress oppakken en zijn stressniveau zal daardoor reageren. Er zijn  veel onderzoeken die dit verband aantonen.  Ironisch genoeg ben je hoogstwaarschijnlijk gestrest door de stress van je hond. Het is een vicieuze cirkel en daarom een ​​belangrijk onderdeel van het probleem wat we willen overwinnen.  Als ik met je hond zou werken, zou ik altijd vragen stellen  over je eigen stressniveau, en of ze vergelijkbaar zijn met die van je hond. Als dat zo is, beginnen we met het aanpakken ervan.

  1. Ten tweede, op energetisch niveau trek jij een dier in je leven aan welke een vergelijkbare kernwond heeft als jezelf. Dit is de Wet van de Aantrekkingskracht: we trekken aan wat we zijn. Dit betekent dat het zeer waarschijnlijk is dat je dezelfde angsten, onzekerheden en  geblokkeerde emoties hebt als je hond. En waarschijnlijk, na het lezen van dit stuk, ben je je er nu van bewust dat je dezelfde mechanismen gebruikt als je hond om hiermee om te gaan. Misschien heb je in het rijtje van de chakra’s een zin gelezen die ook voor jou van toepassing is?

Ik vind dit verband tussen een hond  en hun mens zeer  fascinerend. Ik geloof dat de  emoties die onze dieren vertonen niet alleen spiegels zijn van onszelf,  zij benadrukken onze eigen emotionele  wonden die stress veroorzaken. Tammy Billups schreef hier twee mooie boeken over: “Zielscontracten” en “Heel je ziel en die van je hond, kat of…”.

Als je deze connectie begrijpt, begrijp je misschien ook de lessen die je hond jou wil leren. Wanneer je dit erkent en wilt leren van de les die jouw hond je biedt, kunnen jullie samen emotionele blokkades opheffen. Jullie verbinding met elkaar wordt alleen maar sterker.

Holistische benadering
Honden zijn complexe dieren. Met een  emotioneel bereik vergelijkbaar met het onze,  onderschatten we vaak de stress levels die met elkaar in verbinding staan,  waardoor de angst om alleen gelaten te worden wordt gecreëerd.

Door elk van de stresslevels te begrijpen  en hoe zij bijdragen aan het probleem, kunnen we ze er één voor één afhalen waardoor de stress vermindert.

Als trainingsmethoden het probleem niet oplossen voor je hond, realiseer je dan dat er meer aan de hand is en dat je verder moet kijken dan je neus lang is. HTA is dan een zeer goede extra hulpbron.

Door samen met je hond deze ontdekkingstocht te maken, zul je een waardevolle verbinding creëren met elkaar en meer inzicht krijgen in je hond en jezelf. Je zult de ware  essentie zien van je hond en deze meer gaan waarderen en hij zal op zijn beurt een licht op je pad laten schijnen  die tot genezing leidt.

Met dank aan o.a. Claire Forsyth