Angstgedrag terugdraaien, kan dat?

Wist je dat meer dan 70% van onze honden angst vertoont? Dit heeft een onderzoek van de Universiteit van Helsinki in Finland aangetoond.
Angst en/of depressie heeft vele “gezichten”, van heel weinig tot extreem.

Wanneer uw hond angstig is, kan zijn ongemak en stress er als volgt uitzien:

  • Agressie
  • Overmatig blaffen
  • Destructief gedrag
  • IJsberen of Rusteloosheid
  • Terugtrekking of verbergen
  • Verhoogd hijgen of kwijlen
  • Veranderingen in eetlust
  • Overmatig likken of verzorgen
  • Jeuk

 

Honden communiceren anders dan mensen. Waar wij veel praten en een beetje lichaamstaal gebruiken, doen honden het andersom: veel lichaamstaal en weinig praten. Zolang de mens de boodschap van zijn hond niet begrijpt, de lichaamstaal van de hond niet kan “verstaan”, is een oplossing nog ver weg. Sterker nog de hond zal soms zijn gedrag gaan versterken in de hoop dat de mens eindelijk gaat luisteren.
Voorbeeld:
Wat begint als licht grommen naar een vreemd voorwerp, kan overgaan naar blaffen naar het vreemde voorwerp, tot keihard blaffen en “uit zijn dak gaan” met het vreemde voorwerp. De hond geeft in eerste instantie al aan: ik vindt dit eng. Maar niemand reageert erop of vertelt de hond dat het vreemde voorwerp niet eng is en niks doet, dus dat het ok is.

Wat kun je als eigenaar doen aan angstgedrag?
Nou best veel!

De eerste stap is (h)erkennen dat je hond angst vertoont als hij extreem blaft of gromt naar bv andere honden. In de meeste gevallen is er geen sprake van dominantie, maar van angst voor het onbekende. Wat de oorzaak is laat ik even in het midden, we willen een oplossing.

Wist je dat met Healing Touch, wat een diervriendelijke, zachte en liefdevolle techniek is, enorm kan helpen om angstgedrag los te laten? Vastgeroest gedrag is niet snel weg met 1 behandeling, maar er is al snel een verbetering waar te nemen.

Wist je dat je eigen gedrag een trigger kan zijn tot het angstgedrag of depressie van je hond?
Als je altijd je hond van pup af aan gepamperd hebt, liefdevol alle “moeilijke” zaken hebt weggehouden van je pup en jonge hond, dan heeft hij nooit de kans gekregen te leren om te gaan met de wereld waarin hij leeft. Een hond is een hond, geen mens. Hun ontwikkeling gaat in het eerste jaar razendsnel en daar kun je als mens mee helpen deze te versterken of te verzwakken.
Je wilt een hond die op eigen benen kan staan, nergens bang voor is, rustig en kalm door het leven gaat zonder stress? Dan moet je leren loslaten. En al snel. Leer je pup zelfstandig te zijn en niet te afhankelijk van jou. Leer je pup zelf puzzels op te lossen. En dan bedoel ik geen legpuzzel, maar bijvoorbeeld: je krijgt pas eten als je gaat zitten (zonder commando ZIT te geven), de deur naar buiten gaat pas open als je naar me kijkt (zonder commando KIJK NAAR MIJ).

Etherische Olie
Wist je dat je met etherische oliën het gedrag, maar vooral de gemoedstoestand van mens en dier kunt beïnvloeden? Er zijn veel soorten en maten op de markt en niet elke etherische olie is zuiver. Zelf werk ik met de etherische oliën van Young Living en De Groende Linde.
Hier onder een paar voorbeelden:

Frankincense: is effectief bij problemen met emotionele balans, immuunsysteem, zenuwstelsel, huid.
Copaiba: is effectief bij problemen met hartvaatstelsel, luchtwegen, spieren en botten, emotionele balans, huid. Ook versterkt het andere oliën.
Lavendel: is voor zo ongeveer alles inzetbaar, van bloedstelpend middel tot muggen weren. Maar in dit verhaal over angstgedrag past lavendel vanwege de kalmerende werking.
Roomse Kamille: is goed bij emotionele problemen, voor het zenuwstelsel en de huid.
Daarnaast: Common Sense, Grounding & Focus, Peace and Calming, Stress Away en nog veel meer.

Voeding
Wist je dat voeding een rol speelt bij wel of geen angstgedrag? Minimaal bewerkte voedingsmiddelen, rijk aan omega-3-vetzuren en ondersteunend voor de darmgezondheid, zijn essentieel voor een optimale hersenfunctie en algeheel welzijn. Daarom is rauwe voeding (uitsluitend of deels aangevuld met brokken) vele malen beter dan ultra bewerkt voedsel.

Tapping
Heb je wel eens gehoord van tapping? Dat betekent dat je klopjes geeft op speciale acupunctuurpunten waardoor je rustiger wordt. Het heet ook wel EFT = Emotional Freedom Technique.
EFT maakt gebruik van punten die van invloed zijn op het emotionele en fysieke welzijn van onze honden. Er is namelijk een verband tussen meridianen en orgaansystemen volgens de Chinese Geneeskunde, de TCM (Traditional Chinese Medicin). Het kan worden toegepast om specifieke problemen aan te pakken, zoals angst voor auto’s, vuurwerk, onweer en verlatingsangst.

Niemand wil een hond die bang is, schrikachtig of zeer angstig is. Nog sterker: de hond wil geen angst kennen, nergens bang voor zijn, maar een relaxt leven leiden.
En wie gunt zijn trouwe lieve viervoeter nu geen relaxt leven!

Heb je vragen over deze blog, wil je een afspraak maken voor een Healing Touch sessie voor je hond?
Stuur me dan een berichtje naar info@sierrade.nl en ik zal altijd reageren.

 

Liefs,
laura